divendres, 12 de maig del 2023

Subvenció de l'Ajuntament aprovada: us presentem 'Creem un racó d'experimentació i ciència'

Des de l'AMPA La Pomera estem molt i molt contentes de comunicar-vos que un any més ens han otorgat la subvenció de l'Ajuntament de Sant Joan Despí per promoure projectes en els centres educatius del municipi. 

Aquest any el projecte presentat per l'AMPA s'anomena 'Creem un racó d'experimentació i ciència' i us compartim tota la informació. 

 

Per què? 

Els nens tenen curiositat per l'entorn des del moment de néixer i creiem que cal potenciar aquestes inquietuds afavorint l'experimentació científica i sensorial des de la primera infància (0 - 3 anys). Per aconseguir-ho, volem crear un nou racó al pati amb una estructura de fusta que consta de canyes de bambú, picarols/esquellots i pals per experimentar amb els diferents sons i un element de fusta tipus balança amb galledes per manipular amb la sorra i els efectes dels pesos. 

A qui va dirigit?

Va adreçat a tots els nens i nenes de la Llar: un total de 83 infants repartits en nadons (2 grups de 0-1 any), mitjans (4 grups de 1-2 anys) i grans (2 grups de 2-3 anys). Les opcions per nadons seran reduïdes i serà utilitzat especialment pels grups de mitjans i grans i s'ubicarà en el pati d'aquests grups. 

Objectius:

Des de l'AMPA ens marquem els següents objectius compartits juntament amb l'equip directiu i docent de la Llar:

- Crear un nou espai per conèixer textures (sorra, fusta, bambú).

- Descobrir les reaccions que provoquen cada un d'ells: el pes de la sorra, el so dels picarols, el circuit que fa el so a través dels pals de bambú, etc.

- Afavorir l'autonomia de cada infant. Proposa diferents opcions i materials i cada infant tria la que més interès desperti. 

- Fomentar l'aprenentatge a través de l'observació i l'experimentació. 

- Potenciar la creativitat. 

- Incentivar la participació activa de tots els infants i aconseguir nous aprenentatges. 

- Manipular els objectes per identificar-los, transformar-los i observar les reaccions que es produeixen. 

- Oferir noves propostes durant l'estona d'esbarjo al pati. 

Per assolir aquestes fites, l'educadora ha d'acompanyar els nens i nenes i aquests poden anar a la proposta on els sigui d’interès, l’estona que necessitin i actuar lliurement sobre els objectes, sempre amb el respecte necessari per a no fer malbé les propostes.

Activitats que s'han de realitzar:

Aquestes noves propostes se sumen a les sessions d'experimentació que actualment els infants desenvolupen 1 dia a la setmana (amb gelatina, cotó fluix, tranvssaments d'aigua, etc). 

Les activitats es duran a terme al pati exterior i cadascuna per separada ja que tenen objectius diferents:

- Balança de fusta amb galledes: experimentació amb la sorra, transvasament del sorral a la galleda, descobrir el moviment provocat pels pesos, etc. Aquesta activitat està pensada per dur a terme amb sorra però el temporada d'estiu i amb els infants grans també podria realitzar-se amb aigua. 

- Estructura amb canyes de bambú, picarols i pals: experimentació amb els materials (bambú, fusta, picarols), percebre l'efecte que causa un cop de pal sobre la canya de bambú i sobre els picarols, descobrir diferents modalitats de so. 

Des de l'AMPA La Pomera volem agraïr el suport de l'Ajuntament de Sant Joan Despí per fer possible aquest projecte que de ben segur gaudiran els nostres fills i filles a la Llar d'Infants. 

I per acabar, dir-vos que amb aquest projecte volem fer un petit pas i posar el nostre granet de sorra (mai millor dit) per afavorir l'experimentació científica dels nostres fills i filles. Creiem que la ciència ha d'estar present des de ben petits i fer-ho a través de la pràctica i experimentació pròpia és la base per després fer créixer i desenvolupar l'educació científica. En breu tindrem aquest nou material a la llar per començar a utilitzar-lo i gaudir-lo!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada